Články o zelených potravinách
Chlorella a rakovina
Mladý ječmen a Lymeská borrelióza
Mladý ječmen příznivě ovlivňuje zvýšení hladiny krevního cukru
Názor praktického lékaře
Zelené potraviny a chudokrevnost
Zelené potraviny jako antioxidanty
Zelené potraviny a chudokrevnost
V každém lidském těle koluje 5,5 - 6 litrů krve. Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenos kyslíku. Bez něj není života. Ten se naváže na červené krevní barvivo - hemoglobin a červené krvinky jej pak transportují po těle. V důsledku nedostatku hemoglobinu dochází k poklesu zásobování orgánů a svalů kyslíkem. Tělo pak na tento nedostatek odpovídá zrychleným dechem a srdeční frekvencí, což způsobuje vyčerpání a únavu.
- nedostatek železa, vitamínu B12 a kyseliny listové - toto způsobuje poruchu tvorby červených krvinek
- tělo likviduje krvinky, které v sobě nesou špatné krevní barvivo
- krvácení - jak vnější tak skryté (nejčastěji do zažívacího traktu)
Projevy:
- výrazná bledost, únava, zrychlený dech a srdeční frekvence
- nechutenství, obtíže při polykání, zácpa či průjem, u žen slabší menstruace
- horší hojivost ran
- snížená tělesná výkonnost a mohou se vyskytnout i známky srdečního selhávání
Možnost léčby:
V první řadě samozřejmě vypátrání a odstranění příčiny. Pokud nelze vyvolávající příčinu odstranit, či než dojde k dosažení uspokojivého stavu, je vhodné organismu pomoci:- doplnit železo - dospělý člověk 200-300 mg denně, děti 5 mg/ 1kg váhy
- doplnit vitamín B12 a kyselinu listovou
- doplnit tyto potřebné látky prostřednictvím zelených potravin. Pokud se podíváte na následující chemické vzorce, můžete vidět stejnou stavbu hemoglobinu a chlorofylu. Jediným rozdílem je centrální prvek - železo - hořčík.
Zelené potraviny vám mohou s problémem chudokrevnosti pomoci. Pokud se podíváte do tabulek na těchto stránkách, zjistíte následující. Chlorella pyrenoidoza obsahuje mimo jiné vitamín B 12, chlorofyl a železa dokonce 20-30krát více než špenát. Mladý ječmen obsahuje kyselinu listovou a železo v organickém vázaném stavu, které na rozdíl od redukovaného železa nepůsobí zažívací potíže